Leefstijl

Uw conditie , uw voeding, maar ook het weer kan van invloed zijn op uw Astma. Hier vind u een aantal tips en wat meer informatie over wat belangrijk is tav uw leefstijl bij Astma.

Maak uzelf sterk

Hoe beter uw conditie, hoe minder last van astma. Een goede conditie betekent ook dat u minder vatbaar bent voor luchtweginfecties en de kans op een aanval afneemt.

Een half uur fietsen of wandelen per dag is prima. Ook zwemmen is heel gezond.

Een sportschool kan prettig zijn als u behoefte heeft aan advies, of als ‘stok achter de deur’ om regelmatig te bewegen. De meeste hebben heldere programma’s voor conditieverbetering.

Fysiotherapeuten kunnen u ontspannings- en ademhalingsoefeningen aanleren die helpen een aanval van benauwdheid gemakkelijker door te komen.

Astma en het weer …

Klagen over het weer doen we allemaal, maar bij iemand met astma heeft het weer echt invloed op de longen! Niet iedereen met astma heeft er last van, maar over het algemeen prikkelt koude en vochtige lucht de longen. Dat kan kortademigheid, benauwdheid en hoesten veroorzaken. Als u met mist en regen naar buiten gaat kunnen uw klachten verergeren. Sommige mensen kunnen zelfs aan de hand van hun klachten het weer voorspellen voor ze de gordijnen open doen...

Ook de overgang van koud naar warm weer (en andersom!) lokt bij sommige mensen een astma-aanval uit.

Het kan ook zijn dat mist uw longen prikkelt. De truc met de sjaal –zie tips- kan hier helpen, maar soms zult u moeten wachten tot de mist is opgetrokken.

Astma, pollen en hooikoorts

Heeft u meer klachten zodra grassen, bloemen en bomen gaan bloeien? Dan bent u mogelijk extra gevoelig voor pollen (stuifmeel).

De combinatie hooikoorts en astma komt veel voor. Deskundigen zijn het steeds meer over eens dat hooikoorts en allergisch astma twee verschillende uitingen zijn van hetzelfde ziektebeeld. Beide aandoeningen veroorzaken klachten aan de slijmvliezen van de luchtwegen. Hooikoorts veroorzaakt klachten in het bovenste deel van de luchtwegen (bijvoorbeeld een ontsteking van het neusslijmvlies). Astma leidt juist tot klachten aan de lagere luchtwegen.

Meer informatie over hooikoorts en pollen: allergieradar.nl

Eet gezond

Het is belangrijk goed te eten. Niet alleen om een gezond gewicht te bereiken of het te behouden, maar ook om in een goede conditie te blijven. Voor een goede conditie is gezonde volwaardige voeding belangrijk.

Tips over gezonde voeding kunt u vinden op www.voedingscentrum.nl

En natuurlijk...stoppen met roken.

Roken is voor iedereen slecht, maar wie astma heeft en rookt, heeft nog meer kans op onherstelbare schade aan de luchtwegen.

In Nederland zijn tal van hulpmiddelen, organisaties en medicijnen beschikbaar om te stoppen met roken. De huisarts of longarts kan u daar heel goed wegwijs in maken en helpen bepalen wat voor u de kortste weg is naar schone longen.

Een aantal tips die u kunnen helpen te stoppen zijn, vermijd ruimtes waar wordt gerookt, neem op moeilijke momenten een alternatief voor een sigaret, gebruik vroegere rookpzauzes voor een blokje om, beloon uzelf met iets leuks u bespaart immers veel geld nu u niet meer rookt.

Op internet is veel informatie te vinden over stoppen met roken. Kijk bijvoorbeeld eens op

www.rokeninfo.nl

Tips voor een onbezorgde vakantie

  1. 1 Voor astmapatiënten is een droog, warm klimaat zoals in Spanje, Portugal en Turkije ideaal. Ook in de bergen van Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk voelt u zich goed.
  2. 2 Is er in het land of de stad van uw dromen veel luchtvervuiling? Kies dan toch liever een andere bestemming.
  3. 3 Denk aan uw medisch paspoort en maak eventueel een kopie.
  4. 4 In sommige landen is een medische verklaring voor het meebrengen van uw medicijnen verplicht.
  5. 5 Neem extra medicijnen mee, zowel in uw koffer als in uw handbagage
  6. 6 Een taalboekje is onmisbaar als u de taal niet spreekt en een dokter moet bezoeken.
  7. 7 Als u een huisje huurt, is het van belang dat het rook- en huisdiervrij is en dat het makkelijk stofvrij te maken is.