Stap voor stap je COPD klachten verminderen

Uw longen genezen helaas niet meer. Als u nog rookt, is stoppen met roken het eerste en belangrijkste wat u (eventueel met hulp) kunt doen. Daarnaast kunt u door meer te bewegen stap voor stap uw conditie opbouwen. Ook krijgt u meestal medicijnen voorgeschreven. Die drie dingen zorgen ervoor dat de benauwdheid zal gaan afnemen, uw klachten stabiliseren en u zo weer meer kunt doen dan u gewend was. Met een goede behandeling en een eigen positieve inzet kunt u de kwaliteit van leven dus echt verbeteren.

Welke behandeling voor u het beste is hangt af van de ernst van uw aandoening. De ernst van uw COPD hangt af van uw longfunctie, uw klachten en het aantal verergeringen (exacerbaties) dat u heeft meegemaakt. Uw arts bepaalt samen met u de behandeling en/of het bewegingsprogramma dat het beste bij u past.

Ook zult u van uw arts elk jaar een oproep krijgen voor de griepprik. Deze is belangrijk om de kans op complicaties, die de COPD erger maken, te verminderen.

Behandeling van COPD met medicijnen

Omdat u bij COPD vaak last hebt van benauwdheid is een luchtwegverwijdend medicijn vaak noodzakelijk. Dit zorgt ervoor dat uw luchtwegen zich ontspannen waardoor je meer lucht krijgt. Wanneer u deze medicijnen inhaleert, komen ze rechtstreeks in de longen. Als u veel last hebt van verergeringen van de klachten, griep, verkoudheden en/of uw longfunctie erg slecht is, zult u waarschijnlijk ook ontstekingremmers krijgen. Vraag uw huisarts ernaar als u hierover meer informatie wilt.

Tijdens uw behandeling van COPD kunt u te maken krijgen met de volgende zorgverleners

Huisarts: stelt vast of u COPD heeft, stelt een behandelplan op en verwijst u zo nodig door naar andere hulpverleners.

Praktijkondersteuner/verpleegkundige: houdt regelmatig een COPD spreekuur en biedt begeleiding.

Longarts: is gespecialiseerd in de werking van de longen, helpt de huisarts soms bij het vaststellen of iemand COPD heeft. Behandelt patiënten met ernstige of zeer ernstige COPD .

Fysiotherapeut: begeleidt u bij het bewegen en ademhalen en helpt uw conditie te verbeteren.

Ergotherapeut: helpt u uw dag zo in te delen dat u zo veel mogelijk kunt doen.

Longverpleegkundige: heeft zich gespecialiseerd in het begeleiden van patiënten met ernstige longaandoeningen

Diëtist: helpt u ondervoeding of overgewicht tegen te gaan.

Psycholoog: helpt u COPD een plek te geven in uw leven.

Apotheker: is gespecialiseerd in medicatie en eventuele interacties tussen combinaties van medicatie. Geeft advies bij medicatie inname waaronder inhalatie-medicatie door het geven van inhalatie-instructie.

Logopodiste: tijdens een logopedische behandeling kan er aandacht besteed worden aan benauwdheid tijdens rust en spreken, heesheidsklachten en eventuele slikproblemen.

Longarts, universitair Medisch Centrum Nijmegen:

“De ontwikkeling van COPD is, net als de behandeling, heel persoonlijk. Hoe slecht zijn je longen er aan toe? Ben je bereid te stoppen met roken, neem je trouw de medicatie in en beweeg je voldoende?”

 

Mijn luchtpunt

Mijn Luchtpunt biedt ondersteuning bij het leven met COPD. Met een test en vragen weet u meteen hoe het gaat met uw COPD en heeft u meteen zicht op uw medicatie. Ook kunt u eenvoudig uw beweegplan bijhouden.

Start met Mijn Luchtpunt
Longarts G. Wesseling, Universitair Medisch Centrum Maastricht:

“Stuk is stuk. Je krijgt je goede longen niet meer terug. Maar je kunt wel met wat je nog hebt een goed leven leiden. Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat het niet erger wordt én eruit te halen wat erin zit.”

 
Huisarts, Den Bosch:

“Medicijnen als luchtwegverwijders zijn er niet om de longen te verbeteren maar om meer ruimte in de longen en luchtwegen te creëren.”

 
COPD- patiënt:

“Ik krijg mijn medicijnen binnen via een inhaler. Ik neem ze heel trouw in. Het is wel belangrijk dat je je medicijnen op de juiste manier inneemt. Lees de instructie dus altijd goed, het is belangrijk dat je weet wat je doet.”

 

Opgelet!

Hebben uw medicijnen niet het gewenste resultaat of heeft u last van bijwerkingen? Neem dan contact op met uw huisarts. Misschien reageert u beter op andere medicijnen of heeft u een nieuw inhalatieapparaatje nodig. Stop in ieder geval nooit zomaar met het gebruik van uw medicijnen zonder uw arts te raadplegen.