Stoppen met roken heeft altijd zin bij COPD

Stoppen met roken is niet makkelijk. Maar stoppen heeft altijd zin. Ook als u al uw hele leven rookt. Met stoppen voorkomt u dat uw longen versneld achteruit gaan.

Tips om te stoppen met roken bij COPD

Roken is voor veel mensen een gewoonte. Het roken van een sigaret is nauw verbonden met dagelijkse bezigheden. U zult daarom routines moeten veranderen om de verleiding te weerstaan. Hieronder enkele tips die u helpen bij het stoppen.

  1. 1Probeer meeroken zoveel mogelijk te voorkomen. Vermijd ruimtes waar wordt gerookt.
  2. 2Haal alle asbakken weg uit uw omgeving.
  3. 3Vraag uw bezoek buiten te roken.
  4. 4Laat niemand roken in uw auto.
  5. 5Zoek afleiding op moeilijke momenten als alternatief voor een sigaret, bijvoorbeeld worteltjes, appel, suikervrije kauwgom.
  6. 6Gebruik vroegere rookpauzes voor een blokje om.
  7. 7Beloon u zelf met iets leuks. U bespaart immers veel geld.
  8. 8Stoppen met roken geeft achteraf vaak een enorme bevrijding. Zet dus door!

Stoppen met roken

Roken is de belangrijkste oorzaak van COPD en bij de behandeling van klachten door COPD is eigenlijk de belangrijkste behandeling:

Kijk voor meer informatie op www.rokeninfo.nl

 
Huisarts, Den Bosch:

”Stoppen met roken is de belangrijkste voorwaarde voor het verminderen van je klachten. Daar staan we dan ook altijd bij stil. Patiënten moeten het zelf willen, maar kunnen natuurlijk altijd begeleiding krijgen van de praktijkondersteuner. Ook adviseren we patiënten eens een bezoekje te brengen aan de website van STIVORO.”

 
COPD- patiënt:

”Toen bij mij COPD werd geconstateerd, was ik net weer begonnen met roken, vanwege mijn scheiding. Maar toen ik hoorde dat ik daar beter mee kon stoppen, heb ik dat direct gedaan. Ik vond het niet lastig, want ik wist waar ik het voor deed: mijn gezondheid. In combinatie met medicijnen merkte ik al snel verbetering en werd mijn toestand stabieler.”

 
COPD- patiënt:

”Roken is bij mij de oorzaak van COPD. Achteraf heb ik er spijt van dat ik zo lang heb gerookt. Ik had kunnen weten hoe slecht het is. Ik ben nu voorlichter van het Longfonds. Ik ga naar scholen om daar mijn verhaal te vertellen. Ik wil scholieren voorlichten over COPD, misschien stoppen ze dan wel.”