Wat is COPD?

Hoe gezond zijn uw longen? Iedereen is wel eens buiten adem na een flink stuk doorlopen en ook een hevige hoestbui en/of verkoudheid kennen we allemaal. Wilt u weten wat uw risico op COPD is, dan kunt u de COPD risicotest van het Longfonds doen. Voor meer informatie kunt u het beste naar uw huisarts gaan.

Meer weten over COPD?

COPD. Wat is het precies?

Als u COPD hebt, krijgt u het snel benauwd. Bij deze aandoening werken uw longen en luchtwegen niet meer zoals het hoort. Hierdoor hebt u waarschijnlijk vooral moeite met uitademen. Helaas blijft dat uw hele leven zo, want COPD is niet te genezen en wordt langzaam erger. COPD treedt meestal pas na uw 40e op . Veel mensen blijven lang met klachten rondlopen. Maar als u niets doet, worden de klachten steeds erger. Het is daarom belangrijk om al bij de eerste klachten naar de huisarts te gaan.

Benauwdheid bij COPD

Als COPD patiënt bent u sneller kortademig en hebt u meestal minder uithoudingsvermogen. Uit angst voor benauwdheid gaan veel COPD-patiënten minder bewegen. De lichamelijke conditie gaat daardoor juist sneller achteruit.

Omgaan met COPD

Aan het verbeteren van uw uithoudingsvermogen kan op twee manieren iets worden gedaan: door iedere dag trouw uw medicijnen te inhaleren en door meer te bewegen. Ga wandelen, fietsen of bijvoorbeeld zwemmen. Medicijnen die u bij COPD helpen makkelijker te ademen zijn luchtwegverwijders. Ze ontspannen de spieren rond de luchtwegen waardoor u meer ruimte krijgt om goed te ademen. Voor maximaal profijt is het belangrijk deze medicijnen dagelijks te gebruiken. Ook op dagen dat de klachten minder zijn.

Referenties zijn opgenomen in Gebruiksvoorwaarden & referenties.