NIEUW: Wil je de status van je COPD bijhouden op jouw mobiel?

Klik hier, de Ziektelastmeter in mijnluchtpunt helpt je. Voor iOS en Android.

Kies een vakantieland met een COPD-vriendelijk klimaat

Zoek uit wat het klimaat is op uw vakantiebestemming. In heet, vochtig weer zult u u bijvoorbeeld minder prettig voelen. Een droog, warm klimaat zoals in Spanje, Portugal of Turkije kan u juist goed doen. Is er in een land veel luchtvervuiling? Kies dan liever voor een andere bestemming.

Onderneem activiteiten waarbij u veel beweegt

Gaat u graag op pad? Laat u dan niet tegenhouden door uw COPD. Als u u goed genoeg voelt, staat niets u in de weg om een museum, pretpark of festival te bezoeken. Onderneem activiteiten waarbij u veel beweegt. Kies ook zoveel mogelijk voor uitstapjes in de buitenlucht. Neem bijvoorbeeld uw (klein)kinderen mee naar een speeltuin of ga met ze fietsen. Zorg er wel voor dat u voldoende medicijnen meeneemt.

 

Tips voor vakantie en vrije tijd

 1. 1Beweeg! Probeer bijvoorbeeld elke dag uw boodschappen te halen. Of neem een hond om elke dag mee te wandelen.
 2. 2Neem extra medicijnen mee. Bij vliegvakanties zowel in uw koffer als in uw handbagage.
 3. 3Huurt u een huisje? Zorg dan dat het rookvrij is en gemakkelijk schoon te houcden.
 4. 4Bij de apotheek kunt u voor een bezoek aan het buitenland een medicijnpaspoort voor uw medicijnen halen.
 5. 5In sommige landen is een medische verklaring van uw arts verplicht voor uw medicijnen.
 6. 6Informeer of er een arts op de plaats van bestemming is en hoe deze te bereiken is.
 7. 7Zorg voor een taalboekje als u de taal niet spreekt. Handig als u naar een dokter gaat.
 8. 8Informeer bij een luchtvaart maatschappij als u zuurstof gebruikt en wilt gaan vliegen. Vaak is dan ook een “fit to fly verklaring” van uw arts nodig.
 9. 9Zuurstoflevering in het buitenland, minimaal 6 weken van tevoren aanvragen.
 10. 10Er zijn ook zuurstofconcentratoren die zowel op het lichtnet als op een batterij werken.
 11. 11Laat bij een uitstapje uw eventuele gezelschap weten dat u COPD heeft Zij kunnen daar dan rekening mee houden.
 12. 12Neem een reisstekker mee (stopcontacten zijn overal anders).
 13. 13Controleer of uw vernevelapparaat of zuurstofconcentrator in het buitenland aangesloten kan worden, de stroomtoevoer kan anders zijn.

Weersinvloeden die klachten kunnen veroorzaken bij COPD

 

Mist, smog, wind en regen

Bij mist, smog, wind en regen kunnen klachten als kortademigheid, hoesten en moeheid erger worden. Bij mist of smog kunt u zelfs beter binnen blijven. U kunt hier de actuele smogsituatie in Nederland bekijken.

 
 

Grote temperatuurverschillen

Van grote verschillen in temperatuur kunt u kortademig worden, bijvoorbeeld als u in de zomer een supermarkt binnenloopt waar de airconditioning aan staat of in de winter als u van binnen naar buiten gaat. Laat dit u er niet van weerhouden om naar buiten te gaan.

Tips en Advies

 1. 1Drink voldoende bij warm weer.
 2. 2Het is goed om naar buiten te gaan. Maar kleed u in de herfst en winter wel warm aan.
 3. 3Zorg in herfst en winter voor een gelijkmatig verwarmd huis , controleer de temperatuur in uw slaapkamer. Overdag 20 en ‘s nachts 18 graden.
 4. 4Door een hoge luchtvochtigheid kunnen COPD klachten verergeren. Kies bijvoorbeeld voor een apparaat dat de luchtvochtigheid binnen regelt.
 5. 5Haal de griepprik, slaap voldoende, eet gezond, was regelmatig uw handen en blijf uit de buurt van mensen die verkouden zijn.
 6. 6Indien mogelijk ‘overwinteren’ in een warm land.

Tips om gezond te eten bij COPD

 1. 1Rust voor het eten.
 2. 2Eet vaker kleinere porties per dag.
 3. 3Maak gezonde, eenvoudig te bereiden maaltijden.
 4. 4Gebruik de hoofdmaaltijd op een tijdstip dat u zich het beste voelt.
 5. 5Een bezoek aan de diëtist kan u helpen bij onder- of overgewicht.
 6. 6Drink voldoende vocht op een dag. Kies voor yoghurt of andere zure melkproducten, omdat zoete melkproducten slijm veroorzaken.

Gezonde voeding en COPD

Probeer, als u COPD heeft , zo gezond mogelijk te eten. Hierdoor krijgt u meer energie. Sommige mensen gaan ook minder gezond eten, omdat ze tegen het koken opzien. Dat kan met COPD inderdaad een hele onderneming zijn. Zorg er daarom voor dat het koken zo min mogelijk energie kost, bijvoorbeeld door alles binnen handbereik te leggen. En te kiezen voor gezonde, maar eenvoudig te bereiden maaltijden.

Heeft u moeite met aankomen of afvallen? Maak dan eens een afspraak met een diëtist.

Meer bewegen als u COPD heeft

Misschien vind u het al een uitdaging om met de trap te gaan in plaats van de lift.

Het zal niet altijd gemakkelijk gaan, maar probeer toch actief te blijven. Een goede conditie zorgt ervoor dat u minder last hebt van COPD.

Maak bewegen een vast onderdeel van uw leven als u COPD heeft

Meer bewegen houdt meer in dan bijvoorbeeld één keer per week iets ondernemen. Het gaat er net als bij roken om dat u uw gedrag verandert. Dat u standaard de trap in plaats van de lift neemt. Of op de fiets de boodschappen doet in plaats van met de auto. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat u nog kunt. Maar voor iedereen met COPD geldt: maak bewegen een vast onderdeel van uw leven.

Check het COPD Weer op je vakantiebestemming

 
Echtgenote van een COPD-patiënt:

”We zijn op vakantie geweest naar Zwitserland. Mijn man is 1 dag erg benauwd geweest, maar daarna hadden we een uitstekende vakantie. Misschien gaan we ook nog een huisje in de buurt huren. Het is altijd lekker om er een paar dagen tussenuit te gaan.”

 

Organisaties en touroperators

Sommige organisaties en touroperators bieden aangepaste vakanties aan.

COPD-patiënt:

“Het weer heeft veel invloed op hoe ik me voel. Vooral als het weer verandert, van zonnig naar regen of andersom, raak ik benauwd. De herfst is een slechte tijd vanwege de temperatuurswisselingen. Dat is het grootste probleem. Bij iedere inspanning heb ik dan lucht tekort en ik moet eerder rusten.”

 

Mijn luchtpunt

Mijn Luchtpunt biedt ondersteuning bij het leven met COPD. Met een test en vragen weet u meteen hoe het gaat met uw COPD en heeft u meteen zicht op uw medicatie. Ook kunt u eenvoudig uw beweegplan bijhouden.

Start met Mijn Luchtpunt
Diëtiste, Amsterdam:

”Voor de meeste patiënten met ondergewicht geldt dat zij meer vetten en eiwitten moeten binnenkrijgen En als het daar niet mee lukt, schrijf ik bijvoeding voor. Dat kennen we wel als astronautenvoeding.”

 

Wat is gezond eten?

Of u nu onder- of overgewicht hebt, in beide gevallen is gezond eten erg belangrijk. Gezonde voeding bestaat uit genoeg bruin brood, aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten, groente en fruit en twee maal per week vis. Vul dit aan met zuivel en vlees, eieren, of vleesvervangers en margarine. En drink voldoende vocht.

Wilt u meer weten over gezonde voeding? Kijk op www.voedingscentrum.nl

Wil u weten of u gezonde keuzes maakt? Kijk op www.kiesikgezond.nl

Lekker bewegen met Luchtpunt

COPD en bewegen kunnen uitstekend samengaan. Met Mijn Luchtpunt kunt u op eenvoudige wijze uw activiteiten vastleggen en op die manier meer beweging in uw dagelijks leven inbouwen.

Start met Mijn Luchtpunt