Algemene vragen
Medische vragen

Voor medisch inhoudelijke vragen kunt u ook mailen naar het volgende adres:

medinfo.nl@boehringer-ingelheim.com

Meer bewegen als u COPD heeft

Meer bewegen als u COPD heeft

Naast het trouw innemen van de medicatie is het erg belangrijk dat u in beweging blijft. Het advies is minstens 150 minuten per week matig intensieve inspanning1 , verspreid over diverse dagen. Bij matige intensieve inspanning kunt u denken aan: Wandelen, fietsen, rustig zwemmen en de wat zwaardere huishoudelijke klussen, zoals ramen wassen of werken in de tuin.

Bij zware inspanning ga je zwaarder ademhalen en soms hijgen of puffen. Voorbeelden zijn traplopen, tegen de wind in fietsen en hardlopen.

Misschien vindt u het een uitdaging om de trap te nemen in plaats van de lift. Het zal niet altijd gemakkelijk gaan, maar probeer toch actief te blijven. Een goede conditie zorgt ervoor dat u minder last hebt van COPD.

Maak bewegen een vast onderdeel van uw leven als u COPD heeft!

Meer bewegen houdt meer in dan bijvoorbeeld één keer per week iets ondernemen. Het gaat er net als bij stoppen met roken om dat u uw gedrag verandert. Dat u standaard de trap neemt in plaats van de lift. Of op de fiets de boodschappen doet in plaats van met de auto.

Dit is natuurlijk afhankelijk van wat u nog kunt. Maar voor iedereen met COPD geldt: maak bewegen een vast onderdeel van uw leven.

 

1) NHG Standaard COPD

Download de brochure Wat is COPD

Grootte: 2,83 mb

Download PDF

Doe de COPD risicotest van het Longfonds!

  • Ruim 80% van de COPD-patiënten heeft gerookt.
  • Langdurig contact met stoffige lucht.
Doe de test

Download de brochure Leven met COPD

Grootte: 8,07 mb

Download PDF