Tips voor familie & vrienden van COPD patiënten

  1. 1Roken is een belangrijke oorzaak van COPD. Steun de patiënt bij zijn poging te stoppen en rook zelf ook niet.
  2. 2Rook niet in het bijzijn van een COPD- patiënt: de rook prikkelt de luchtwegen.
  3. 3Toon begrip en accepteer de grenzen van een COPD- patiënt.
  4. 4COPD kan activiteiten (bijv. een dagje weg) in de weg staan. Zoek naar nieuwe vormen om uw relatie en vriendschappen in te vullen.
  5. 5Veel COPD patiënten hebben ’s nachts last van benauwdheid, waardoor zij slecht slapen: toon begrip als iemand wat later op gang komt.
  6. 6Vermijd het gebruik van prikkelende producten zoals haarlak, sterke parfum en aftershave in de buurt van een COPD-patient.
  7. 7Wilt u barbequeën, vraag eerst of een COPD- patiënt hier last van heeft.
  8. 8Als partner van iemand met COPD kunt u ook soms best wat hulp gebruiken. Schaam u er niet voor om hulp te vragen aan familie en vrienden of hulp aan te nemen. Heeft u behoefte aan professionele zorg, bezoek de huisarts. Hij kan zorgen voor thuiszorg.

U staat er niet alleen voor als u COPD heeft

Ongeveer 320.000 mensen in Nederland hebben COPD(*1). Naast de steun van familie, vrienden en professionele zorgverleners kan het contact met mensen met dezelfde ziekte als u waardevol zijn. Het Longfonds organiseert in bijna elke gemeente voorlichtingsbijeenkomsten. Kijk voor een overzicht van bijeenkomsten in jouw regio op de website van het Longfonds. Hier krijgt u niet alleen tips over COPD en de behandeling, maar ontmoet u ook lotgenoten.

Hier kan een COPD patiënt (extra) benauwd van worden

Referenties zijn opgenomen in Gebruiksvoorwaarden & referenties.

Echtgenote van een COPD-patiënt:

“ Het valt me op dat veel COPD-patiënten thuis op weinig begrip kunnen rekenen. Dat vind ik erg. Ik vind echt dat partners zich in de ziekte moeten verdiepen. Dan pas kun je volgens mij ook begrip opbrengen voor de beperkingen.”

 
Longverpleegkundige, Eindhoven:

“ Belangrijk is ook dat je omgeving weet welke klachten je hebt. Zij kunnen je steunen en snappen dan beter als je bijvoorbeeld een afspraak op het laatste moment af zegt. “

 
Echtgenote van COPD-patiënt:

“Als ik mijn man vraag om een klusje te doen, kan hij het niet te lang volhouden. Daarom komt er veel op mijn schouders neer. Soms is het lastig te accepteren, maar we moeten het maar aanvaarden.“

 
Werkwijzer COPD

COPD werkwijzer bestellen

De Werkwijzer bundelt ervaringen van werknemers met COPD en helpt u het gesprek met uw werkgever en bedrijfsarts aan te gaan. Deze zijn vaak niet bekend met longziekten, maar samen met u kunnen ze een plan maken om zo goed mogelijk uw werksituatie te organiseren.

Stoppen met roken

Roken is de belangrijkste oorzaak van COPD en bij de behandeling van klachten door COPD is eigenlijk de belangrijkste behandeling:

Kijk voor meer informatie op www.rokeninfo.nl