Vrienden, familie en collega’s

Aan de buitenkant zien familie, vrienden en collega’s niet direct dat u COPD heeft, maar de beperkingen zijn er wel. Hoe moeten ze daarmee omgaan? Onderstaande tips zorgen ervoor dat ze beter met u kunnen omgaan.

Tips voor familie & vrienden van COPD patiënten

  1. 1Roken is een belangrijke oorzaak van COPD. Steun de patiënt bij zijn poging te stoppen en rook zelf ook niet.
  2. 2Rook niet in het bijzijn van een COPD- patiënt: de rook prikkelt de luchtwegen.
  3. 3Toon begrip en accepteer de grenzen van een COPD- patiënt.
  4. 4COPD kan activiteiten (bijv. een dagje weg) in de weg staan. Zoek naar nieuwe vormen om uw relatie en vriendschappen in te vullen.
  5. 5Veel COPD patiënten hebben ’s nachts last van benauwdheid, waardoor zij slecht slapen: toon begrip als iemand wat later op gang komt.
  6. 6Vermijd het gebruik van prikkelende producten zoals haarlak, sterke parfum en aftershave in de buurt van een COPD-patient.
  7. 7Wilt u barbequeën, vraag eerst of een COPD- patiënt hier last van heeft.
  8. 8Als partner van iemand met COPD kunt u ook soms best wat hulp gebruiken. Schaam u er niet voor om hulp te vragen aan familie en vrienden of hulp aan te nemen. Heeft u behoefte aan professionele zorg, bezoek de huisarts. Hij kan zorgen voor thuiszorg.

U staat er niet alleen voor als u COPD heeft

Ongeveer 320.000 mensen in Nederland hebben COPD(*1). Naast de steun van familie, vrienden en professionele zorgverleners kan het contact met mensen met dezelfde ziekte als u waardevol zijn. Het Longfonds organiseert in bijna elke gemeente voorlichtingsbijeenkomsten. Kijk voor een overzicht van bijeenkomsten in jouw regio op de website van het Longfonds. Hier krijgt u niet alleen tips over COPD en de behandeling, maar ontmoet u ook lotgenoten.

Referenties zijn opgenomen in Gebruiksvoorwaarden & referenties.