Algemene vragen
Medische vragen

Voor medisch inhoudelijke vragen kunt u ook mailen naar het volgende adres:

medinfo.nl@boehringer-ingelheim.com

Palliatieve zorg

Palliatieve zorg richt zich op de kwaliteit van leven van de ongeneeslijk ziekte patiënten. De zorg gaat niet alleen over de lichamelijke kanten van de ziekte, maar ook over psychische, sociale en de spirituele behoeften. Palliatieve zorg gaat vaak samen met de reguliere zorg. Daarnaast is het ondersteunen van naasten ook een belangrijk onderdeel van palliatieve zorg. 

Palliatieve zorg

Wanneer? 

Palliatieve zorg wordt bij iedereen op een ander moment gestart. Iedereen heeft andere behoeften en het ziektebeloop is vaak niet te voorspellen. U kunt als patiënt zelf ook aangeven als u het fijn vindt om hierover te praten, of als u zich zorgen maakt over uw levenseinde, of als u veel pijn en klachten heeft.  
Onderzoek heeft aangetoond dat vroegtijdige inzet van palliatieve zorg, naast de reguliere zorg, de kwaliteit van leven van patiënten kan verbeteren. Specifiek in het geval van longfibrose kan palliatieve zorg gericht zijn op het verminderen van symptomen zoals ademnood en hoesten. 

 

Advanced care planning 

whatsyourplan

De sombere prognose bij sommige vormen van progressieve longfibrose en het risico op onverwacht overlijden vraagt om tijdige advanced care planning. Advanced care planning is het tijdig bespreken en het vastleggen van uw doelen en voorkeuren voor toekomstige medische behandelingen en zorg. Het is belangrijk dat uw behandelaar en uw familie weten wat u wel en niet wilt rondom het levenseinde. U kunt hier het beste over nadenken en over praten voordat u te veel klachten krijgt.  

Op de website ‘Over palliatieve zorg‘ vindt u meer informatie hierover. 


Referenties
Kim JW, et al. Barriers to specialist palliative care in interstitial lung disease: a systematic review. BMJ Support Palliat Care. 2019;9:130-8. 
Bajwah S, et al. Palliative care for patients with advanced fibrotic lung disease: a randomised controlled phase II and feasibility trial of a community case conference intervention. Thorax. 2015;70:830-9. 
Janssen DJ, et al. Psychosocial consequences of living with breathlessness due to advanced disease. Curr Opin Support Palliat Care. 2015;9:232-7. 
Rietjens JA, et al. Internationale definitie van advance care planning. Huisarts Wet. 2018;61:22-9. 

Inzicht in IPF

Grootte: 5,69 mb

In dit boekje wordt beschreven wat er gebeurt als u aan idiopathische pulmonale fibrose (IPF) lijdt en wat er tot nu toe bekend is over deze ziekte.

Download PDF

Inzicht in longfibrose

Grootte: 654,56 kb

In dit boekje vindt u uitgebreide informatie over de aandoening "longfibrose"

Download PDF

Inzicht in longbetrokkenheid bij sclerodermie

Grootte: 3,01 mb

In dit boekje wordt beschreven wat er gebeurt als u als sclerodermie-patiënt lijdt aan een interstitiële longaandoening.

Download PDF