Algemene vragen
Medische vragen

Voor medisch inhoudelijke vragen kunt u ook mailen naar het volgende adres:

medinfo.nl@boehringer-ingelheim.com

Familiaire longfibrose

IPF kan familiair voorkomen. Er wordt geschat dat tot wel 20% van de IPF patiënten een erfelijke oorzaak heeft. Een standaard onderdeel van de diagnose is het uitvragen van de familiegeschiedenis. Kijk voor meer informatie over familiaire longfibrose op de website van de longfibrose patiëntenvereniging

Familiaire longfibrose

Patiëntenfolder & zakkaartje 

De longfibrose patiëntenvereniging heeft een speciale folder ontwikkeld over familiaire longfibrose. In de folder staat meer informatie over wat dit inhoudt, hoe dit vastgesteld kan worden en wat dit kan betekenen voor familieleden van longfibrose patiënten. 
Naast de patiëntenfolder is er ook een zakkaartje ontwikkeld met hierop de belangrijkste informatie over familiaire longfibrose voor longartsen. U kunt het zakkaartje hier inzien en afdrukken om eventueel te overhandigen aan uw behandelaar.

Artikel Telegraaf 

Lees hier het artikel uit de Telegraaf over familiaire longfibrose. In dit artikel legt Prof. Dr. Jan Grutters, longarts in het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein, samen met een patiënt en een betrokken familielid uit wat dit voor hen betekent.  


Referentie
Cutting C. Bowman W.S. Dao N. Et al. Family history of pulmonary fibrosis predicts worse survival in patients with interstitial lung disease. CHEST 2021; 159(5):1913-1921 

Inzicht in IPF

Grootte: 5,69 mb

In dit boekje wordt beschreven wat er gebeurt als u aan idiopathische pulmonale fibrose (IPF) lijdt en wat er tot nu toe bekend is over deze ziekte.

Download PDF

Inzicht in longfibrose

Grootte: 654,56 kb

In dit boekje vindt u uitgebreide informatie over de aandoening "longfibrose"

Download PDF

Inzicht in longbetrokkenheid bij sclerodermie

Grootte: 3,01 mb

In dit boekje wordt beschreven wat er gebeurt als u als sclerodermie-patiënt lijdt aan een interstitiële longaandoening.

Download PDF