Algemene vragen
Medische vragen

Voor medisch inhoudelijke vragen kunt u ook mailen naar het volgende adres:

medinfo.nl@boehringer-ingelheim.com

ILD en COVID

Sinds februari 2020 hebben we in Nederland te maken met het coronavirus. Wat betekent dat voor u als u longfibrose heeft?

ILD en COVID

 

 • Meer over longfibrose en COVID-19

  Bij longfibrose patiënten zoals u is er sprake van verlittekening van de longen. Het deel met littekens is daardoor beschadigd en dit kan niet meer genezen. Uw longen zijn daarom extra gevoelig voor bijvoorbeeld een infectie; uw long kan daar dan minder goed mee omgaan en het risico bestaat dat de long nog verder beschadigd wordt door de fibrose. Daarnaast heeft iemand met longfibrose minder reserve in de longen, wat leidt tot snellere zuurstof afhankelijkheid. 

  ONDERZOEK

  Zijn longfibrose patiënten gevoeliger voor het krijgen van COVID-19? 
  In Korea is van januari tot mei 2020 een grote studie uitgevoerd met 8070 COVID patiënten en 121.0505 gezonde mensen als controle groep. Resultaten van deze studie laten zien dat 0.8% van de COVID patiënten longfibrose en maar 0.4% van de controle groep longfibrose had. Dit betekent dat mensen met ILD vaker COVID hadden dan de controle groep, waaruit geconcludeerd kan worden dat longfibrose patiënten gevoeliger zijn voor het krijgen van COVID-19. 
   
  Daarnaast laat deze studie ook zien dat longfibrose patiënten een ernstiger beloop van COVID-19 hebben. Longfibrose patiënten met COVID-19 zijn vaker zuurstof afhankelijk, komen vaker op de intensive care terecht, en hebben een veel grotere kans op ernstig beloop dan mensen zonder longfibrose. Zoals in het onderstaande plaatje wordt aangegeven is bijvoorbeeld het percentage patiënten dat zuurstof nodig heeft ongeveer 4 maal hoger bij patiënten met longfibrose dan wanneer patiënten geen longfibrose hebben.

  Grafiek Lee ERJ 2019
  Lee, ERJ 2019

  COVID-19 vaccinatie bij patiënten met een auto-immuunziekte of sarcoїdose – hoe zit het precies? 
  In theorie kan het soms zo lijken dat een vaccinatie bij patiënten met auto-immuunziekte of sarcoїdose juist leidt tot een actievere ziekte doordat een vaccinatie het immuunsysteem juist activeert. In praktijk blijkt dit nauwelijks een probleem te zijn. Het voordeel van vaccineren is vele malen groter dan de eventuele hele kleine risico’s op een averechtse reacties van een vaccinatie. 

  Referentie
  Lee H, Choi H, Yang B, Lee SK, Park TS, Park DW, Moon JY, Kim TH, Sohn JW, Yoon HJ, Kim SH. Interstitial lung disease increases susceptibility to and severity of COVID-19. Eur Respir J. 2021 Apr 22;58(6):2004125. doi: 10.1183/13993003.04125-2020. Epub ahead of print. PMID: 33888524; PMCID: PMC8061231. Longfibrose en het coronavirus

COVID folder    

Op de website van de longfibrose patiëntenvereniging kunt u een folder vinden die geheel gewijd is aan covid bij longfibrose. 

Inzicht in IPF

Grootte: 5,69 mb

In dit boekje wordt beschreven wat er gebeurt als u aan idiopathische pulmonale fibrose (IPF) lijdt en wat er tot nu toe bekend is over deze ziekte.

Download PDF

Inzicht in longfibrose

Grootte: 654,56 kb

In dit boekje vindt u uitgebreide informatie over de aandoening "longfibrose"

Download PDF

Inzicht in longbetrokkenheid bij sclerodermie

Grootte: 3,01 mb

In dit boekje wordt beschreven wat er gebeurt als u als sclerodermie-patiënt lijdt aan een interstitiële longaandoening.

Download PDF