Algemene vragen
Medische vragen

Voor medisch inhoudelijke vragen kunt u ook mailen naar het volgende adres:

medinfo.nl@boehringer-ingelheim.com

Onderliggende auto immuunaandoeningen/reumatische aandoeningen

Het is bekend dat patiënten met reumatische aandoeningen ook een vorm van longfibrose kunnen ontwikkelen. Vaak ontstaan klachten bij reumapatiënten pas in een laat stadium, als al een deel van de longfunctie verloren is. Longfibrose is daardoor een belangrijke oorzaak van ziektelast en overlijden bij patiënten met reumatische aandoeningen.

Onderliggende auto immuunaandoeningen/reumatische aandoeningen

Het immuunsysteem is een belangrijk onderdeel van het lichaam. Het ruimt iedere dag ziekteverwekkers op en beschermt tegen infecties. Auto-immuun betekent dat het immuunsysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Bij auto-immuunaandoeningen kunnen er ontstekingen in lichaamsdelen ontstaan waar het immuunsysteem zich tegen heeft gekeerd. Deze ontstekingen kunnen schade veroorzaken, waaronder bijvoorbeeld in de longen. 

Bij een deel van de patiënten kan er dan een interstitiële longziekte (ILD) of longfibrose bij een auto-immuunziekte ontstaan, dit is niet bij iedereen het geval. 

Voorbeelden van auto-immuunziekten zijn reuma, myositis, de ziekte van Sjögren of systemische sclerose.  

Inzicht in IPF

Grootte: 5,69 mb

In dit boekje wordt beschreven wat er gebeurt als u aan idiopathische pulmonale fibrose (IPF) lijdt en wat er tot nu toe bekend is over deze ziekte.

Download PDF

Inzicht in longfibrose

Grootte: 654,56 kb

In dit boekje vindt u uitgebreide informatie over de aandoening "longfibrose"

Download PDF

Inzicht in longbetrokkenheid bij sclerodermie

Grootte: 3,01 mb

In dit boekje wordt beschreven wat er gebeurt als u als sclerodermie-patiënt lijdt aan een interstitiële longaandoening.

Download PDF
Onderliggende auto immuunaandoeningen